Aachenské perníčky

cesto
150g medu
125g cukru
50g Hery
1ČL mletej škorice
trošku tlčených klinčekov
trošku kardamómu
kôra z polovice citróna
30g kandizovanej pomarančovej kôry
30g kandizovanej citrónovej kôry
100g lieskových orieškov
3PL rumu
1ČL sódy bikarbóny
300g polohrubej múky

poleva
125g práškového cukru
100ml vody
Med, cukor a Heru za stáleho miešania na miernom ohni roztopíme a dáme vychladnúť. Pridáme nadrobno posekanú kandizovanú kôru, koreniny, mleté oriešky a všetko premiešame. V rume rozpustíme sódu bikarbónu a spolu s múkou pridáme do medovej zmesi. Vypracujeme cesto (ak je lepkavé, pridáme múku) a odložíme na dve hodiny do chladničky. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm a vykrajujeme obdĺžničky s rozmermi 2 x 4 cm. Poukladáme na vymastený plech a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200°C 10-12 minút. Zatiaľ zmiešame cukor s vodou, necháme zovrieť a touto polevou polievame ešte horúce medovníčky a necháme ich uschnúť.


Žiadne komentáre: