Bryndzový veniec

kysnuté cesto
500g hladkej múky
250ml mlieka
1KL soli
1 žĺtok
100g masla
20g droždia
1ČL cukru

zemiakové cesto
3 zemiaky uvarené v šupke
500g polohrubej múky
1 vajce
200ml vody
soľ

plnka
200g bryndze
300g zemiakov uvarených v šupke
slanina
žihľava (alebo iná zelená vňať)
Kysnuté cesto dáme spracovať do pekárne a pripravíme zemiakové cesto z postrúhaných zemiakov, múky, vajca a vody. Z bryndze, postrúhaných uvarených zemiakov a posekanej žihľavy vymiešame plnku, a slaninu pokrájanú na malé kocky opražíme na panvici.
Polovicu kysnutého cesta rozvaľkáme na obdĺžnik, posypeme polovicou opraženej slaniny a prikryjeme polovicou zemiakového cesta. Potrieme polovicou plnky a zrolujeme do závinu.


Oba konce spojíme do kruhu a závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dookola kruhu robíme zárezy do hĺbky 2/3, a narezané roládky otočíme o 90°. Necháme 30 minút kysnúť, potom ho potrieme žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Po 10-ich minútach znížime teplotu na 180°C, závin prikryjeme a pečieme ešte asi 20 minút.

Toto množstvo je na dva vence, preto rozdelíme na polovicu plnku, zemiakové aj kysnuté cesto. Ak sa rozhodneme pre jeden veniec, z druhej polovice kysnutého cesta urobíme napr. jarné vtáčiky

a zo zemiakového cesta a bryndzovej plnky môžeme urobiť bryndzové pirohy



Žiadne komentáre: